Sommerferie. Dag 5. Om søvn.

Om aftenen dejser jeg omkuld i de bløde senge med det lyseblå sengetøj, som nogen har været så venlige at stryge, inden det blev lagt på (tak). Når badetøjet og håndklæderne er hængt op, gulvet fejet fri for sand endnu engang, vores sparsomme rod fjernet og tænderne børstet, ja, så falder jeg omkuld med krop og sind fuld af frisk luft, saltvand og sommerlyde. Og jeg ved, at jeg de næste 7½ time er langt væk, og at hjernen på den måde får ro til at bearbejde alle indtrykkene, og kroppen kan slappe af oven på endnu en aktiv og glædesrig dag. Her i ferielandet er det så nemt at få sovet godt og nok – sikke en velsignelse.

Lige så vigtig, som åndedrættet er for dit velbefindende, lige så afgørende er søvnen. Det ved du sikkert godt – det ved de fleste af os – men viden er ikke altid ensbetydende med, at man handler derefter, og desuden er søvnen svær at styre. Hvor gerne man end ønsker at sove godt, er det ikke ensbetydende med, at man gør det.

Her er mine værktøjer. Alt det med ikke at drikke kaffe for sent eller kigge på telefonen ved du sikkert allerede, så det regner jeg bare med, du følger. Mine værktøjer virker ikke altid, men jeg ville helt sikkert sove dårligere, hvis ikke jeg brugte dem:

Find ud af, hvad dit søvnbehov er, og indret din dag efter det. Jeg har fundet ud af, at jeg fungerer ganske fint, hvis jeg får 7½ time time. Gerne 8, men 7½ time er fint. Da mit vækkeur ringer 5.30, betyder det, at jeg skal sove klokken 22, og da jeg sjældent lukker øjnene med det samme, skal jeg krybe under dynen 21.30. Det er tidligt, men nødvendigt, og kræver, at jeg er bevidst om, hvor meget jeg skal nå efter aftensmaden.

Et nedkølingsprogram for kroppen er rigtigt effektfuldt til at blive søvnig. Yoga, er ganske effektivt, men udstrækningsøvelser, 10 minutter i en lænestol med lukkede øjne, fodbad, nogle minutters dagsbogsskrivning om dagen, der er gået, eller massage, hvis du er så heldig at kunne lokke nogen til det (og ellers kan man godt give sig selv ansigtsmassage).

Har man haft en travl dag, kan der godt poppe tanker, bekymringer eller ideer op i ens hoved, mens man prøver at lukke ned. Skriv det hele ned på en seddel (det gælder i øvrigt også, hvis du vågner om natten), og lov dig selv at kigge på sedlen i morgen. En nat var jeg oppe og skrive noget ned fire gange, men så faldt jeg også i søvn!

Der er næsten ikke noget dejligere end at mærke øjnene glide i, mens man læser en bog. Med de sidste kraftanstrengelser lukker man bogen og slukker lyset, inden man ruller om på siden og falder i søvn. Alle bøger er ikke lige velegnede – heftige krimier duer ikke for mig, ej heller bøger, der er så gode, at jeg ikke kan slippe dem. Jeg er ret glad for at genlæse digte af Søren Ulrik Thomsen (Fx Det værste og det bedste) eller romaner af Helle Helle (særligt Rødby – Puttgarten). De giver mig ikke noget nyt, for jeg har læst dem, men jeg nyder ordene, og det skaber ro i mit hoved at læse noget genkendeligt

Mit sidste, meget effektive, med garanti søvnfremkaldende middel, er kryds-og-tværs. For mig er der næsten ikke noget mere afslappende at sidde og kigge på ord, gruble lidt, og en gang imellem skrive. Et kvarter plejer at være nok til, at jeg falder i søvn.

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s