Sommerferie. Dag 14. Om i dag.

I dag er sidste feriedag. Vemodet over at skulle hjem lurer lige om hjørnet, men jeg har besluttet, at det vil jeg ikke lade mig mærke med. Vi skal have en sidste, dejlig dag i dag. Alle sammen. I dag handler ikke om, at ferien snart er slut. I dag handler om, at solen endnu engang har velsignet os med sine stråler, at vi skal bade og spise en god morgenmad med nybagt brød og bær fra haven og snakke om, hvad vi skal lave, og bagefter skal jeg have en kop kaffe med sødmælk, mens jeg læser avisen, og hvis vi er heldige, får vi også besøg af vores kaninvennepar, og…

… du skal have en god dag i dag. Dagen i dag er den vigtigste dag i dit liv lige nu, og du skal fokusere din energi på at få så meget godt ud af den som muligt. Det er i dag, du gør lidt ekstra ud af din havregrød og putter æbletern på. Det er i dag, du smiler sødt til din mand, når han sidder på sengekanten og ser mere død end levende ud, og du siger godmorgen i stedet for klokken er mange. Det er i dag, du bruger to et halvt sekund på at glæde dig over den blomstrende rose i forhaven, og til at råbe hej drenge til genboens tvillinger. Det er i dag, du glæder dig over 4 grønne lys i træk på vej til arbejde. Det er i dag, du glæder dig til dagens første kop kaffe på kontoret. Det er i dag, du går med de andre i kantinen i stedet for at kaste mad i dig ved skrivebordet, mens du tjekker Facebook. Det er i dag, du siger hej til den mutte teenager bag kassen i Fakta, også selv om du ved, at hun nok ikke gengælder det. Det er i dag, du sætter dig med en kop te 10 minutter og kigger ud af vinduet, inden du begynder at lave aftensmad. Det er i dag, du sætter Cornelis Wreeswijk på, mens du går i køkkenet. Det er i dag, du får skrevet en lang sms til et par af de veninder, du længe har tænkt på, men ikke har hørt fra. Det er i dag, du ryster dynen ud af vinduet, inden du går i seng, så den er frisk og blød at putte sig under. Det er i dag, du med taknemmelighed falder i søvn mens du glæder dig over alt, der er gået godt i dag.

At fokusere på dagen i dag afholder dig ikke fra at blive kørt over af en lastbil eller blive ringet op fra hospitalet, hvor din mor netop er blevet indlagt med en blodprop. Din psykopatchef holder ikke op med at være psykopatchef, ligesom der ikke dumper to millioner kroner ind på din konto til at redde dig ud af din gæld. Du kan stadig blive ramt af influenza, dagen før du skulle have været til Mallorca, og punkteringer, regnskyl og en knækket kindtand er du heller ikke forskånet for. Den slags hændelser og vilkår er i en anden liga, som vi ikke skal behandle her.

Men de fleste dage bliver bedre af, at man beslutter sig for, at de skal være gode. Og god betyder ikke nødvendigvis uproblematisk eller lykkelig; god betyder først og fremmest, at du er til stede i det, du laver, og hvis du er heldig, kaster det måske nogle behagelige og sjove oplevelser af sig, men det er egentlig en sidegevinst. Det handler om, at du bruger din energi med bevidsthed og på ting – problemer, hændelser, opgaver – det giver mening at bruge tid på. Din fine, lavpraktiske, ordinære hverdag, som jo i sidste ende er det, der udgør dit liv; den vil vinde ved, at du kaster lidt ekstra opmærksomhed på den.

Tænk på Benny Andersens Morgenhymne. Det starter sådan her:

I dag skal der leves, folkens!

Vi er allerede godt i gang

Startede tidligt i morges

Vand i ansigtet

Kaffe i halsen

Et rask skænderi

Og lidt morgenavis.

V i mangler stadig latteren

arbejdet

kærligheden

og et par måltider til

så mere kul på, folkens!

 

I dag skal der leves.

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s