Sommerferie. Dag 1. Om ro.

(Tilbagelænede, højtflyvende og lavpraktiske  ord om hverdagslivet, sendt med kærlig hilsen fra en solbeskinnet ø med vilde kaniner, stejle klipper og bløde badestrande.)

Jeg er krøbet ind i skyggen, har lagt benene op på en blød skammel, og læner mig tilbage i liggestolen, så næsen kommer i vejen for mit blik, der søger horisontens fjerne, rolige linje. Ved siden af mig et glas vand, på min hud sorcreme, og så skal jeg ikke bruge mere.

Kufferterne står endnu uåbnede og venter på at blive pakket ud, men pyt! Vi har ikke travlt, og for hvert minut, der går, lægger jeg den spændte og hektiske rejseaktivitet bag mig, for hvert bølgeskvulp jeg hører, får jeg skuldrene ned, kæben på plads og bevæger mig dag for dag tættere på den tilstand, jeg med mere eller mindre held – mest mindre – har jagtet det sidste år.

Som jeg sidder her og kigger ud over havet, synes livet enkelt og ligetil. Og det slår mig, at der hersker en salig ro omkring mig på dette sted. Fordi vi er langt fra alting, fordi der er luft omkring og himmel over mig, og fordi vores dejlige feriehytte kun er udstyret med det allermest nødvendige. Jeg strækker mig, og mine arme støder ikke ind i noget.

Jeg har arvet min fars lydfølsomhed, siger min mor. Det betyder, at jeg nemt bliver distraheret af selv små lyde som en andens smasken eller en, der i distraktion klør sig på armen. Det betyder, at larm fra en Youtube-video eller en motorcykel, der gasser op lige ved siden af mig, kan virke som fysisk tortur, hvis jeg er træt. Det betyder, at for mange børn samlet på et sted indenfor nemt gør mig træt i hovedet.

Måske virker lyde ikke lige så voldsomt på dig, men lydfølsom eller ej, så kender du sikker til, at det kan være svært at slappe af, hvis der er uønsket støj omkring dig. Her er, hvad der har virket for mig:

Allervenligst anmodet om, at der ikke er lyd fra fjersyn, skærme m.m. i stuen efter klokken 20 om aftenen. Det har jeg gjort, og det betyder, at min mand og børn forsvinder op på værelserne eller ud i køkkenet (hvor vi har et bord og gode stole!) om aftenen, hvis de vil se på sport eller politikere, der debatterer (min mand) eller youtube eller Netflix (mine børn). Alternativt er vi de glade ejere af trådløse høretelefoner, så til tider kommer de også på. (Allerhelst så jeg, at man lavede noget, der ikke involverede en skærm, men det er en helt anden sag…) Det hænder naturligvis, at reglen glider ud af folks bevidsthed, men så nævner jeg den diskret…

Lille ting, men med stor betydning: Jeg har skiftet min ringetone på telefonen ud (den der lyder som en gammeldags telefon), for den fik mig til at fare sammen, hver gang den ringede. Nu modtager jeg mine altid dejlige opkald fra familie og venner med en blid klokkelyd, der lyder som om, at der står en rar munk lige rundt om hjørnet, som i det stille vil gøre mig opmærksom på, at nogen gerne vil tale med mig.

Jeg vælger i videst muligt omfang supermarkeder, cykelruter, restauranter og cafeer efter lydforholdene. Akustikken, baggrundsstøjen og musikken (eller endnu bedre: fraværet af musik) varierer, og hvis man har det som mig, er der absolut ingen grund til at opsøge Joe and the Juice eller at køre på arbejde langs Åboulevarden.

Tæpper, træ, stof, bøger og billeder på væggene dæmper lydene, så kan man snige mere af det ind i sit hjem, er meget vundet. Samme ting samler også støv, så her må man træffe det eksistentielle valg mellem støj eller hyppig støvsugning.

Ro er ikke en naturlig del af det moderne liv, så det kræver en aktiv indsats at få den ind i sit liv. Både i privatlivet og ude i verden, hvor det er en evig kamp mod soundboxe, motorcykler, der gasser op, og benzindrevne plæneklippere.

 

 

 

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s