Det Danske Midsommerparadoks

Meget sigende har Holger Drachmanns smukke sang “Vi elsker vort land” aka “Midsommervisen” to melodier; den oprindelige og lidt svære melodi skrevet af Peter Erasmus Lange-Müller i 1885, og Shubiduas lettere og mere skrålbare version. Sigende er det, fordi det illustrerer den danske Skt. Hans Aftens tvesidede Janusansigt  – på den ene side en smuk, stemningsfuld og klassisk dansk sommeraftenbegivenhed, og på den anden side en mere, skal vi kalde det… folkelig oplevelse, hvor ens første tanke ikke går til P.S. Krøyers Sankt Hansblus ved Skagen Strand, men nærmere til Benny fra Olsen Banden, EM i 1992 og Fru Kristof.

En kær veninde har beskrevet det så rammende:

“Den aften er altså et paradoks – på den ene side har vi Drachmann med stor hat ved bålet på Skagen Strand og på den anden side… ja, familien Danmark for fuldt udtræk incl. videotøfler, ølvom, smøger, grimme t-shirts, masser af fadbamser, forkullede klamme pølser og skoddet musik ud fra højtalerne på det mobile skurvognsanlæg.”

Og, ja, ideelt set så jeg også gerne mig selv stå ved den danske kyst i hvide hørklæder, omkranset af kulturpersonligheder og med højstemte dialoger som lydtæppe, men virkeligheden er, at børnene gerne vil til hoppeborg og popcorn i Utterslev Mose, og så er det da det, vi gør!

Lidt dansk-sommer-mormor-nostalgi i kraft af hjemmelavet hyldeblomstsaft skal jeg dog nok få krydret aftenen med, og på den måde vil jeg ihukomme barndommens Skt. Hans-aftener i min mormor og morfars sommerhus i Høsterkøb, hvilket på sin vis ikke var så langt fra den Drachmannske ånd. Og hyldeblomsterne blomstrer lidt endnu, så lad os benytte lejligheden til at genopfriske opskriften:

HYLDEBLOMSTSAFT:

– 20 klaser hyldeblomster

– 1 kg sukker

– 2 spsk. citronsyre

– reven skal og saft af 2 økologiske citroner

– 1 liter kogende vand

– 1 tsk atamon

Det hele hældes i en skål og stilles i køleskabet 4-5 dage, inden det filtreres gennem et klæde og hældes på skoldede flasker.

Der findes alskens variationer af denne opskrift. Nogen skyller hyldeblomsterne først (det gør jeg ikke, for så forsvinder en masse af det fine støv – jeg fjerner blot de mest synlige urenheder), nogen undlader atamon (det gør jeg heller ikke, men kunne nok godt, for vi drikker det hurtigt), og i år har jeg ikke brugt citronsyre, for det er pt. ikke til at opdrive i Storkøbenhavn (tilføj en ekstra citron, så går det nok). Men lige meget hvilken variant, du vælger, så er resultatet en drik, der smager af dansk sommer, som vi helst husker den: sol, sand, lyse aftener, blomstrende rosenbuske, glade studenter i hestevogne, børn med sommerknæ og spandevis af jordbær. Drik saften enkelt, blandet op med koldt vand, eller giv den hvidvin, danskvand, mynteblade, citronskiver eller hvad du nu lyster. Men tøv ikke for længe, for om lidt er hyldeblomstsæsonen forbi.

Hav en rigtigt dejlig Skt. Hans – med Drachmann eller fadbamser.

 

 

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s