Tour de Nord-Ouest

Forrige søndag, hvor solen skinnede fra en skyfri himmel, besluttede jeg at cykle en tur. Og det skulle ikke være en hvilken som helst tur. Det skulle være en tur ad anonyme veje i oversete områder. Og det skulle være en tur med de positive briller på – I ved, sådan nogen med blå bølgekant og røde stænger, som man kun kan blive i godt humør af at se ud af. Jeg var i samme positive stemning, som når man til den årlige julefrokost på arbejde – efter at have ærgret sig over ikke at komme til bords med nogen af yndlingskollegerne – beslutter sig for at være venlig over for kollegaen i IT-afdelingen, som bevares! er hjælpsom og flink, men som aldrig siger så meget, og er hendes hår ikke lidt fladt, og hun har garanteret ikke nogen kæreste.

Jeg hoppede derfor på cyklen og tilbagelagde strækningen Frederiksborgvvej-Tagensvej-Lygten-Rentemestervej i Københavns Nord-Vest-kvarter. Fire større veje, som ikke lige får billedet af charmerende lokalmiljøer med dynamiske handlende, lækre specialbutikker og livligt gademiljø frem på nethinden.

Tagensvej starter (eller slutter, afhængig af synsvinklen) i et T-kryds, hvor gaden møder Frederiksborgvej. Mens man holder på cyklen og venter på grønt, har man – hvis man drejer sig lidt i sadlen –  udsigt til intet mindre en tre arkitektoniske perler. En berømt Grundtvigskirke, et tidligere kapel, der nu huser et dansehus (“Dansekapellet”), og en bygning i stilren 30’er-arkitektur med et indbydende spisested, “Måltid”, i stueetagen (læs om deres menu på Måltid)

Arkitekturen fejler i hvert fald ikke noget! Længere nede af Tagensvej kan jeg konstatere, at beboerne i etageejendommene sætter pris på smukke blomsterbede. Så er de jo lige som alle os andre.

Tagensvej har faktisk en del at byde på. Jeg runder hjørnet til Lygten (det er navnet på en vej), og drejer efter nogle 100 meter op ad Rentemestervej, og så kan navnet næsten ikke blive mere Nord-Vest agtigt. Men også her viser der sig også flere overrakelser – tag-kunst, flotte bygninger i bedste autentiske storbyindustrielle stil, funky danske firmaer og et bibliotek, der alene i sin facadeudsmykning RÅBER på det storlæsende Politiken-segmentet:

Jo, Rentemestervej byder faktisk på mange uventede oplevelser. Vejen munder ud i Utterslev Torv, som objektivt set er et fint lille torv med bindingsværkhus på midten og et lille gadekær. Ligesom andre dele af Københavns Nordvestkvarter har området gennem tiderne huset en hashhandel og andre mindre spændende etablissementer, og det ry hænger lidt ved torvet endnu. Men det er også her, jeg finder den største overraskelse – et lille intimt spisested/vinbar/cafe: SWAG – det står for Simple Wine and Gourmet (og minsandten om andre ikke også har opdaget dette sted, for jeg finder ud af, at de er nomineret i AOK inden for kategorien “bedste nye spisested”). Denne søvnige eftermiddag er jeg ikke lige til rødvin, men en dejlig caffe latte bliver det da til, mens jeg hyggesnakker med pigen bag disken. Hvis deres sans for madlavning er lige så god som deres evner inden for indbydende indretning, er det bare om at komme afsted. :

Og ligesom det viser sig, at hende fra IT-servicedesken spiller saxofon i et jazz-band i week-enderne, har en langdistance-kæreste i London, er kåret som Årets Underviser på IT-Universitetet, og faktisk har fladt hår på den dyre måde – ja, så gemte disse anonyme veje også på mere, end jeg umiddelbart tænkte. Det hjalp at tage de kulørte JA-briller på og cykle ud i solen.

Glædelig Grundlovsdag og glædelig Pinse.

 

 

Advertisement

2 tanker omkring “Tour de Nord-Ouest

  1. Ved sgu ikke helt, hvad jeg synes om, at det kapel, hvor vi bisatte min far, nu er omsat til Dansehal … Måske er det positivt … Om ikke andet, findes der nu en pendant til udtrykket Rock i Synagogen: Disco i Kapellet” – og det tror jeg nu nok min far ville kunne se det sjove i.
    Lyder som en dejlig tur med humørbriller og ja-trussen på. 🙂

  2. Søde Anna. Havde selvfølgeligt din far i tankerne, da jeg skrev, for jeg mindes godt hans smukke bisættelse. Og jeg er sikker på, at Karl ville have bifalde kapellets udvikling. Og det var da kedeligere, hvis det var blevet omdannet til Borgerservice eller Teknisk Forvaltning. Synes jeg!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s