There’s a Darkness on the Edge of Town

Kom du nogenlunde helskindet gennem Den Første Efterårskrise – dér i midten af september, hvor sandalerne pakkes væk, og de første træer begynder at smide bladene – ja, så er det nu, du skal ruste dig til Den Anden Efterårskrise. Her, hvor mørket og regnvejret for alvor sætter ind, søvnbehovet tiltager eksplosivt dag for dag, og sommerens glade minder synes uendeligt fjerne. Den Anden Efterårskrise rammer os nogenlunde samtidig med, at vi går over til vintertid, og november begynder. Med andre ord: nu.

Min gave til dig, kære gæst i salonen, er en kærlighedserklæring til november måned – herunder ikke mindst mit bud på, hvad der gør november værd at elske. Jeg indrømmer, det er en kærlighed, man nok aktivt skal vælge at ville; men hvis alternativet er efterårsdepression, ladhed og generelt sortsyn, burde valget ikke være så svært at træffe. Så værsgo: salonens helt egen guide til at komme helskindet gennem november og måske endda nyde turen!

Her i november er der intet bedre end at:

… begrave sig i en bog. Hvor krimilæsning på stranden om sommeren er en let adspredelse, er det nu, du kan bedrive momentan virkelighedsflugt og bruge afterne på at lade dig suge ind i litteraturens verden, få nye fiktive venner og opleve helt ukendte egne af verden. En særlig skøn variant af denne aktivitet er at tage bogen med i seng, langsomt lade søvnen overmande een for til sidst med sine sidste kraftanstrengelser at række armen ud for at slukke lyset, rulle om på siden og snorksove.

… spise en god gryderet. Jeg hører ikke til den del af befolkningen, der besynger rodfrugter – mange års Årstiderne-kasser har givet mig en vis metaltræthed, når det kommer til pastinak, persillerod og knoldselleri. Men der er heldigvis andre gode efterårsretter, og f.eks. synes jeg, at Boeuf Stroganoff er helt fantastisk. Og efteråret synes som det oplagte tidspunkt at nyde denne spise på – til Skt. Hans fungerer det ikke rigtigt.

… tænde stearinlys. Her bliver det jo højpolitisk og betændt, for der er tilsyneladende ikke grænser for, hvor partikelbefængt ens hjem bliver af de kære lys. Her hælder jeg til en pragmatisk løsning, hvor et enkelt eller to lys i bestemte tidsrum som f.eks. til morgenmaden, om eftermiddagen og et par timer om aftenen tillades. Og hvis vi så lige lufter ud, når vi har pustet lyset ud, mon så ikke det går? Det går i hvert fald for mit vedkommende ikke uden.

… gå i biografen. Med børn i huset gør jeg det alt for sjældent, men der er i virkeligheden næsten ikke noget bedre end at søge ind i en varm biograf, når kulden og mørket breder sig udenfor, synke ned i sæderneog få fortalt en god historie.

… tage behageligt hjemmetøj på. En helt undervurderet og overset fornøjelse, efter min mening. Lige så meget som jeg elsker de jeans, der giver de bløde former midt på kroppen en hjælpende og opstrammende hånd, og de højhælede sko, der får bagdelen løftet behændigt opad, lige så fantastisk er det at komme hjem om eftermiddagen og skifte til de bløde bomuldsbukser med elastik i livet. Jeg er ikke fortaler for et liv i campinghabit, men lige netop om efteråret må komforten godt få en lidt mere fremtrædende rolle.

… høre eftertænksom, stille musik. Når tusmørket sænker sig og regnen slår mod ruden, så sæt dig med en kop varm te, kig ud af vinduet og lyt til blid, melankolsk musik. Du kan høre danske Nana Jacobis “A Lid on It”, der er smuk, melodisk og melankolsk – eller lyt til amerikanske Nina Simones indtrængende “Don’t Let Me Be Misunderstood”.

… nyde hverdagen. Har du tænkt over, hvor befriende få arrangementer, der er i november, og hvor dejligt, det er? Det er som om, hele landet sparer energi op til decembers hektiske liv, og derfor holder igen med at arrangere fællesspisninger i børneinstitutionerne, venindemiddage og familiefester. Dan Turell holdt som bekendt af hverdagen, og de gør jeg også – og hverdagen får næsten ikke mere plads at udfolde sig på end i november måned. Så nyd det, så længe det varer – lige om lidt er det 1. december, og så er roen forbi!

Er du stadig ikke overbevist om det danske, mørke efterårs velsignelser, så vælg et andet af Dan Turells digte, “Efterårs-Blues” som baggrundstapet for din efterårsdepression og gå til bunds med stil:

“Det er Vanviddets Efterår hvor håret bliver gråt / det er renselsen og tomheden og afrydningen af scenen”

Og glæd dig over, at november kun har 30 dage.

Jeg ønsker dig en glædelig week-end – må den ekstra time mellem lørdag og søndag gøre dig godt!

Advertisement

En tanke omkring “There’s a Darkness on the Edge of Town

  1. Det var en helt igennem brugbar manual til Overlevelse af November. Jeg vil i forlængelse heraf anbefale at man får børn i November – en fødselsdag er også aldeles fortrinligt til at jage mørke og kulde lidt på afveje. Måske et tip også kunne være at skrue op for glitter og pailletter, om ikke andet for at forberede sig til december måneds festivitas?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s